שיטת אשכולות
``חנוך לנער על פי דרכו`` (משלי)
שיטת אשכולות היא שיטה לאימון ולפיתוח מיומנויות חשיבה וכישורי חיים. בבסיס שיטת אשכולות עומדת האמונה, הדרך הטובה ביותר ללמוד היא באמצעות חוויה חזקה ואותנטית שמשאירה טעם של עוד. חווית המשחק עונה להגדרה זו בדיוק - היא מהנה, סוחפת ומרתקת ולכן מעוררת מוטיבציה חזקה. חשוב לא פחות: חוויית המשחק מייצרת קרקע פורייה לאימון ותרגול של מיומנויות החשיבה וכישורי החיים. דבריו של אפלטון מתמצתים את הרעיון:
'לא מתוך כפיה ילמד הנוער אלא מתוך משחק'.
חיזוק כישורי חיים
החוויה המשחקית מהווה כלי סימולטיבי רב עצמה לחיזוק האינטילגנציה הרגשית והחברתית. היא מחייבת התמודדות עם מצבים של שיתוף פעולה ותחרות, ניצחון והפסד, כשלון והצלחה, ומחזקת את היכולת לנהל רגשות, לדחות סיפוקים ולגלות כוח רצון, התמדה ומשמעת עצמית. כך נוצרת קרקע פורייה לדיון ולהבנה מעמיקה של תהליכים רגשיים וחברתיים.
קישור והעברה בין תחומיים
היכולת לבצע העברה בין תחומית נחשבת בעיני חוקרים רבים לאחת ממיומנויות הלמידה החשובות ביותר. שיטת הלימוד הייחודית של אשכולות חשיבה יוצרת בסיס מארגן לתחומי החיים. באמצעות השיטה, התלמידים מפתחים את יכולתם למצוא קשרים בין תחומים שונים ומגוונים של החשיבה והפעילות האנושית, וכך לבצע העברה בין תחומית.

מטרות השיטה
פיתוח המודעות
המודעות לתהליכי חשיבה היא חיונית לצמיחה אישית בכל תחומי החיים. שיטת אשכולות מדגישה את הצורך בחשיבה רפלקטיבית ומודעת, הבוחנת את תהליכי החשיבה ומאפשרת לתלמידים להתקדם בהתמדה.
הקניית מיומנויות חשיבה
בעידן המידע נודעת חשיבות מכרעת למיומנויות חשיבה יסודיות. שיטת אשכולות מקנה קשת מגוונת של מיומנויות: אסטרטגיות לפתרון בעיות, מודלים לקבלת החלטות, תהליכים של חקר וניהול מידע, חשיבה לוגית מתמטית, כישורים מילוליים ועוד.
הפרופסר הווארד גארדנר, אשר ניסח את תיאוריית האינטלגנציות המרובות. התיאוריה עוסקת בשונות הגדולה שקיימת בכישורים האישיים ובסגנונות הלמידה, וכתוצאה מכך- בסגנון ההוראה הגמיש שנדרש כדי לפנות בהצלחה לכל התלמידים.

מתודולוגיה ואמצעים
תהליך הלימוד היסודי בשיטת אשכולות הוא פשוט ורב עוצמה. תחילת התהליך בחווית המשחק של הילדים, סופו ברכישת מיומנויות ותובנות מועילות לחיים האמיתיים, ובניהם נמצאת שיטת אשכולות.
